Thursday 9 January 2014

Przepis: Krem z pieczonego kalafiora

Hej dziśiaj, pzedstawię wam prosty a zarazem ciekawy przepis na zupę/krem.

Potrzebujemy:

Jeden średniej wielkości kalafior (świeży)
jedna duża cebula
bulion warzywny
130 g piersi z kurczaka
kurkuma
kminek
sól pieprz

sposób wykonania:

Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy lekko solą, pieprzem, kurkumą oraz kminkiem mielonym.Skrapiamy lekko olejem,żeby kalafior nie przykleił się do brytfanny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni) i pieczemy przez około 20 min


kalafior po upieczeniu

Kroimy dużą cebulę i podsmażamy do uzyskania złocistego koloru, następnie dodajemy bulion warzywny i dusimy przez ok 10-15  min.


Bulion wraz z kalafiorem wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji


Na sa sam koniec, krótko gotujemy powstały krem i dodajemy ugowowanego/upieczonego kurczaka pokrojonego w kostkę.



smacznego ,E



1 comment:

  1. przyłączam się do obserwatorów i to odchudzania.
    Czas najwyższy na mnie, bo ile można zapuszczonym chodzić :/

    ReplyDelete